Beginnen met beleggen: start met indexbeleggen

Beginnen met beleggen: start met indexbeleggen

Geschreven op 17 maart 2024

Beleggen is eigenlijk heel simpel: je legt maandelijks of eenmalig geld in en dat levert elk jaar rendement op. Maar waar begin je? Wij laten je in dit artikel kennismaken met "indexbeleggen": de meest eenvoudige en effectieve manier van beleggen! En je hebt niet veel geld nodig om te beginnen.

Wat is indexbeleggen?

Bij indexbeleggen volg je een index. Misschien heb je wel eens van de AEX of S&P 500 gehoord. De AEX bevat de 25 grootste bedrijven op de Nederlandse beurs, de S&P 500 bevat de 500 grootste Amerikaanse bedrijven. In plaats van dat je jouw geld in een van die bedrijven investeert, kun je ook de hele groep tegelijk pakken. Zo'n bundel van bedrijven, zoals de AEX, noemen we een index. Deze heeft een eigen beurskoers, zoals een los bedrijf dat ook heeft. De koers is een gemiddelde van alle bedrijven in die index. Sommige bedrijven worden sterker vertegenwoordigt dan andere, omdat ze groter zijn of beter presteren. Deze hebben dan meer invloed op de koers.

De koers van een index is dus minder afhankelijk van de prestaties van een los bedrijf, maar meer van de ontwikkeling van het geheel. Er zijn veel verschillende indexen, met elk een eigen focus. Dat kunnen aandelen uit een bepaalde regio zijn, of over een specifiek onderwerp. De meest interessante indexen zijn echter wereldwijd gespreid en verdeeld over verschillende soorten bedrijven. Zo heeft een koersdaling binnen een land of sector geen grote invloed op de koers van het geheel.

Wat is het voordeel van indexbeleggen?

Weet jij nu zeker welk bedrijf in de toekomst meer waard wordt? Waarschijnlijk niet, want dat is van zoveel factoren afhankelijk dat je dat nooit zeker kunt zeggen. Je kunt al iets meer zeggen over of een bepaalde branche of techniek goed zal presteren. Uiteindelijk heb je de meeste zekerheid over het verloop van de wereldeconomie als geheel. Of de toekomst nu ligt in de nieuwste smartphone of toch in vliegende auto's, de wereldeconomie zal ervan profiteren. Zo is het namelijk altijd gegaan, sinds het ontstaan van geld. Er zijn bedrijven en beroepen verdwenen, maar de wereldmarkt wordt steeds groter en heeft op de lange termijn altijd omhoog bewogen. Er zullen altijd periodes van daling zijn en crisissen, maar op de langte termijn (5+ jaar) herstelt dit weer en klimt de wereldmarkt door.

Hoe mooi is het dan als je in die wereldmarkt kunt investeren? Dan kun je een graantje meepikken van die wereldwijde groei. Dat kan met indexbeleggen. Het grote voordeel is dus dat je niet zelf losse aandelen hoeft uit te zoeken, want daarmee verlies je waarschijnlijk geld. Je volgt simpelweg een wereldindex en je leunt mee op de groei van de hele wereldmarkt.

Gaat de koers dan nooit omlaag?

De koers schommelt dagelijks, soms zelfs elke seconde. Op dat moment kun je er werkelijk niets zinnigs over zeggen. Als jij vandaag in een wereldwijd gespreid indexfonds stapt en volgende week weer verkoopt, is de kans op een verlies heel groot. Maar wanneer je daar voor jaren in blijft zitten, wordt het een heel ander verhaal. Je kunt de koersen van de S&P 500 opzoeken, en dan uitzoomen naar het begin. Je ziet dat de koers globaal omhoog beweegt, en op verschillende momenten sterk is gedaald tijdens een crash. Bijvoorbeeld in 2008 met de kredietcrisis en onlangs nog in 2020 door corona. Wat nog meer opvalt? Dat elke crash weer overwonnen is. Garanties bestaan niet in de wereld van beleggen, maar je kunt wel nadenken over wat het zou betekenen als de hele wereldmarkt in zou storten. Als die koers naar nul gaat, is het geen kwestie van een slecht bedrijf dat failliet gaat. Dan is geld waarschijnlijk niets meer waard en hebben we een groter probleem. Juist die gedachte geeft rust en vertrouwen in het herstellend vermogen van de wereldeconomie. Als jij die rust ook kunt bewaren, zijn crashes hele mooie momenten om tegen lage prijzen aandelen in te slaan. (Zolang je dat geld kunt missen, natuurlijk.)

Hoe kan ik beginnen met indexbeleggen?

Je kunt op verschillende manieren starten met investeren. Het belangrijkste is dat je zelf de controle blijft houden over jouw belegging. Je moet het zelf nog uit kunnen leggen aan een vriend of familielid, dus als iets te ingewikkeld wordt is het een goed moment om verder te kijken. Een eenvoudige manier om te starten is met het platform DeGiro. Daarop kun je de wereldwijd gespreide ETF "VWRL" of "VWCE" kopen. Deze volgt de wereldmarkt en je betaalt relatief lage kosten. Het nadeel van DeGiro is dat je verleid wordt om meer te gaan handelen, terwijl je er juist zoveel mogelijk van af wilt blijven.

Een betere en meer volwassen optie is Meesman. Zij bieden een wereldwijd indexfonds aan tegen lage kosten. Je kun het heel makkelijk voor jezelf maken door maandelijks per automatische incasso geld te beleggen. Zo gaat het echt vanzelf en hoef je niet steeds in jouw beleggingsaccount in te loggen. Op die manier wordt je ook niet geconfronteerd met stijgende of dalende koersen en ga je niet emotioneel handelen.

Wanneer is het goede moment om te beginnen?

Terugkijkend naar de koersen hadden we allemaal eerder willen beginnen met geld investeren. Daar doe je helaas niets aan. Het beste moment was 20 jaar geleden, maar het een-na-beste moment is nu. Zoals we eerder al zeiden, op de korte termijn is de koers grillig en onvoorspelbaar. Uit data van het verleden blijkt dat je het hoogste rendement behaald door jouw geld zo lang mogelijk te beleggen. Dus hoe eerder je begint, hoe beter. Als jouw intentie is om voor minstens vijf of tien jaar te beleggen, maakt het ook helemaal niets uit of je morgen of volgende week begint. Voor je gemoedsrust is het echter beter om er niet teveel mee bezig te zijn. Wat voor jou bepaalt of dit een goed moment is om te starten, is of je nu het geld kunt missen. Lees voor je begint ook eens onze checklist.

Meer lezen? Bekijk deze artikelen eens!

De voordelen van extra aflossen op jouw hypotheek

De voordelen van extra aflossen op jouw hypotheek

Lees meer
7 besparingstips voor het nieuwe jaar

7 besparingstips voor het nieuwe jaar

Lees meer
Checklist om jouw geld te laten groeien

Checklist om jouw geld te laten groeien

Lees meer
Belastingaangifte 2024: zo laat jij geen geld liggen

Belastingaangifte 2024: zo laat jij geen geld liggen

Lees meer
Wat zijn ETFs: Exchange Traded Funds?

Wat zijn ETFs: Exchange Traded Funds?

Lees meer

Krijg extra tips en de laatste artikelen met onze updates