
Checklist om jouw geld te laten groeien
Geschreven op 20 februari 2024Wil jij jouw geld laten groeien?? Wordt 2024 het jaar waarin jij jouw geld aan het werk wilt zetten in plaats van het op de bank te laten staan? Lees dan eerst nog even onze checklist, zodat jij niets over het hoofd ziet.
Check het niveau van je spaarrekening
Voordat je jouw geld richting beleggingsrekeningen of buitenlandse spaarrekeningen stuurt, is het belangrijk om na te gaan of jouw spaarbuffer nog op peil is. De vuistregel is dat hoe hoger het rendement van jouw belegging is, hoe lastiger het is om dat geld op korte termijn beschikbaar te maken, voor een onvoorziene uitgave bijvoorbeeld. Zorg er dus voor dat er altijd een bedrag op de spaarrekening bij jouw bank staat. Hoe hoog dit precies moet zijn, is voor iedereen anders. Kijk bijvoorbeeld hoeveel jij elke maand nodig hebt en hoe groot de kans is dat jouw auto of CV ketel stuk gaat. Hoeveel heb je dan in het slechtste geval tegelijkertijd nodig? Een goede ondergrens is €2000,- maar dat is natuurlijk persoonlijk. Bedenk ook dat de kans dat alles tegelijkertijd stuk gaat, niet zo groot is. Je wilt in ieder geval voorkomen dat je jouw beleggingen of deposito's vroegtijdig moet openbreken, want dan is de kans dat je geld verliest een stuk groter. Met monopoly wil je het liefst ook geen huizen (gedwongen) verkopen.
Denk na over grote aankopen
Nu je spaarbuffer goed gevuld is, is het slim om ook even vooruit te kijken. Verwacht je grote uitgaven dit jaar? Willen jullie in de komende jaren verhuizen of verbouwen? Het is belangrijk om dit in jouw plannen mee te nemen, zodat je nu geen geld wegzet dat je binnenkort nodig hebt. Investeer alleen geld dat je minstens 5 jaar kunt missen, maar het liefst laat je het 10 tot 15 jaar onaangeroerd staan.
Bedenk welk bedrag je maandelijks wilt inleggen
Waarschijnlijk wil je maandelijks geld in jouw belegging stoppen. Om een voorspelbaar resultaat te krijgen, kun je het beste elke maand een vast bedrag inleggen. Het werkt het beste om dit bedrag in jouw maandelijkse budget op te nemen, alsof het een uitgave is. Zo weet je zeker dat je dit elke maand inlegt. Wacht je af wat je aan het einde van de maand overhoudt, dat zul je niet zo veel inleggen.
Kies voor een beleggingsmethode die je snapt
Er is helaas een hele industrie om beleggen heen gebouwd, een soort oerwoud van moeilijke termen en ingewikkelde beleggingsproducten. Daar heb je dan weer adviseurs voor, die jou dat tegen betaling uitleggen of het zelfs voor jou beheren. Uiteindelijk weet jij zelf niet meer welk risico je echt loopt en hoeveel het je kost.
Investeer dus alleen in iets wat je zelf aan jouw vrienden of ouders kunt uitleggen. Verdiep je eens in verschillende beleggingsmethodes en kies iets wat bij jou past. Het hoeft niet ingewikkeld te zijn, ondanks dat de bank je dat graag doet geloven. Een goede start is ons artikel over indexbeleggen: Beginnen met beleggen: start met indexbeleggen.
Automatiseer jouw inleg
Of je nu elke maand aandelen koopt bij een indexfonds, of inlegt in een deposito, zorg ervoor dat het vanzelf gaat. Je kunt zelf een maandelijkse betaling instellen bij jouw bank. Hiervoor heeft jouw beleggingsrekening een IBAN nodig, om dat geld te kunnen ontvangen. In ons geval wordt er elke maand d.m.v. een automatische incasso geld in een indexfonds belegd. Daar hoeven wij niets voor te doen, behalve zorgen dat het geld op dat moment op de betaalrekening staat. Ga voor jezelf eens de mogelijkheden na, want dit is echt een van de belangrijkste stappen. Zo leg je consequent in en wordt je niet verleid door wisselende beurskoersen. Je hoeft niet elke maand opnieuw te beslissen of je wel of niet geld in gaat leggen; het wordt gewoon voor je afgeschreven.
Laat jouw belegging met rust
Dit sluit aan op de vorige tip. Als je steeds kort na elkaar inlogt op jouw beleggingsaccount, zul je weinig verschil zien en misschien de motivatie verliezen. Of je ziet een klein verlies, want dat is goed mogelijk op de korte termijn. Voor de korte termijn is er eigenlijk niets zinnigs te zeggen over het resultaat, dus is het beter om er niet te veel naar te kijken. Ga er niet bovenop zitten, maar laat het gaan. Bijsturen heeft vaak een averechts effect. Het helpt om te beleggen bij een partij die jou niet constant verleidt om in te loggen en iets te doen. Een beetje saai dus, maar saai is in dit geval goed.
Vergelijk de kosten van beleggingsaanbieders
Zo nu en dan is het goed om even om je heen te kijken naar verschillende aanbieders van jouw type belegging. Beleggen brengt nou eenmaal (een beetje) kosten met zich mee. Er is een hele industrie die hier mega veel geld mee verdient, maar het doel is dat jij zelf rijker wordt. Kosten drukken jouw resultaat, en dat gaat harder dan je in het begin misschien denkt. Weeg dus goed af waar je jouw geld naartoe brengt. Bij aandelen betaal je vaak een vast percentage aan kosten, plus nog een klein bedrag per transactie. Een vuistregel is dat alles boven de 1% aan fondskosten veel te duur is; 0,5% per jaar of lager is prima haalbaar.
Wissel tot slot niet te vaak van aanbieder. Zeker in het begin is consistentie belangrijker dat de allerlaagste kosten. Laat de maandelijkse inleg een gewoonte worden en geniet van jouw groeiende vermogen. Soms gelden er in- of uitstapkosten bij een beleggingspartij, controleer dat dus eerst even voordat je overstapt.